Други дейности

…………………………………………………………….
С тържествен концерт отбелязахме 75 години от създаването на НПГПТО „М.В. Ломоносов“.
В официалната част на празника признателност към труда на всички директори на училището изрази г-жа Таня Михайлова. Тя посочи успехите на училищната общност, допринесли за развитие на гимназията и допълни, че наша обща задача е да вървим по пътя на знанието. „Трябва да се гордеем с постиженията на учениците си и на техните учители“, обърна се към залата г-жа Михайлова.
„Вие сте училище с безценен принос за редица технологични професии. Респект към всички бивши и настоящи преподаватели, които с работата, енергията и професионализма си са утвърдили училището като желана образователна институция“, заяви по време на тържественото честване председателят на парламентарната комисия по образование Красимир Вълчев.
В последвалия празничен концерт участия имаха и нашите гости – вокална група Берончетата от 25 ОУ „Д-р Петър Берон“, ученици от 144 СУ „Народни будители“, Dance Zone, Мариета Драгиева от Националната музикална академия “Панчо Владигеров”. Изпълнения на сцената имаха Петър Генов от 10 д клас, Мартина Стойкова и Кристиян Анев от 9 е клас, Георги Василев от 10 д клас и разбира се училищният ни ансамбъл по народни танци. По време на тържеството бяха отличени участниците и финалистите от различните инициативи, проведени през „Месеца на Ломоносов“.
„От създаването си до днес Вашата гимназия, единствена по рода си на Балканите, си извоюва заслужен авторитет на учебно средище, осигуряващо качествено професионално образование и солидна подготовка в областта на медицинската техника, оптиката, измервателната техника, кинотехниката и компютърните технологии“, пише в адреса си до екипа на гимназията председателят на 49-то Народното събрание Росен Желязков. В поздравлението си до ръководството, учителите и учениците президентът Румен Радев посочва, че реализираните в училището образователни проекти и инициативи са доказателство за работата с мотивация и чувство за висока отговорност към бъдещето на младите хора в България. „Вашата гимназия винаги е била пример за модерно училище с високи стандарти на преподаване и учебно-възпитателна дейност“, пише премиерът акад. Николай Денков.
Поздравителни адреси бяха получени още от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателя на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева, от началника на Регионалното управление на образованието София –град Ваня Кастрева, от председателя на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета Диян Стаматов, от училища и работодатели. Синдикатът на българските учители отличи директора за социалното партньорство и освен поздравителен адрес за празника от председателя Янка Такева г-жа Михайлова получи и Златния медал на организацията.
Поздрав към своите съученици, учители и целия екип на НПГПТО „М.В. Ломоносов“ отправи с писмо и ученикът от 8 в клас Веселин Маринов. „Благодаря Ви, че продължавате да вдъхновявате и да формирате умове и характери“, пише той.
Ние благодарим на всички за прекрасните думи и отношение!
Заедно сме, защото можем! Можем, защото сме заедно!
……………………………………………………….
На 14 февруари 2023 г. Денят на Св. Валентин беше отбелязан в VIIIв клас под ръководството на г-жа Любка Стоименова. Интерактивният урок създаде атмосфера на внимание и желание за участие по интересен, вълнуващ и забавен начин. Осмокласниците се запознаха с историята на Св. Валентин, Купидон и как се празнува празникът по света с помощта на образователни видеа, игри, куизове, интерактивна демонстрация и минутна работа за развитие на критичното мислене. Освен че научиха нови неща, учениците развиха познавателната си дейност, като мултиплицираха резултатите от обучението по английски език през първия срок в прилагането им в практиката и това допринесе за развитието на личностните им качества. Кулминацията на урока беше, когато учениците видяха на живо приложението на израза Love is in the air, когато г-жа Стоименова пусна дузина червени балони с посланието за любов от името на всички Ломоносовци.
…………………………………………………………
МАРТЕНСКИ БАЗАР
Заповядайте с вашите ръчно изработени картички, фигурки, дори и бижута, отразяващи българската традиция за 1-ви март!🤗
А за желаещите да изработят ръчно мартеници:
Заповядайте в работилницата, намираща се в библиотеката, където ще можете да изработите своите мартеници! Вторник и сряда от 14:30ч.👀
Единствените правила са:
1)Без храна!
2)Ръчно изготвени, не закупени изделия
3)Прекрасно настроение!🙂
……………………………………………………..
Първа самостоятелна изложба на Габриела от 11д в., открита на 30.01.2023г. в градската галерия на Благоевград! Талант! Трудолюбие! Чувствителност!
……………………………………………………………..
Петък, 13-ти ли?
🏫Тогава на гости в база 2 на „Ломоносов“ ни бяха ученици от ученическия съвет на 12 СУ ,,Цар Иван Асен II“. Нашите гости имаха възможността да видят отблизо, как се изработват очила. 👓 Все пак специалност „Очна оптика“ е създадена от нашето училище за цяла България.🧡
🎥В киносалона и в студиото ни показахме как се заснемат новинарските ни емисии.🎬
🎤Ученическият ни съвет обмени опит с тях и заедно с Ученическия съвет на 12 СУ обсъдиха бъдещи съвместни проекти.
🧡Благодарим на учителите инж. Теодора Чистовска и инж. Марта Спасовска за отделеното време и внимание при демонстрациите.
……………………………………………………………
На 11 януари 2023 г. група ученици от 8, 9 и 10 клас посетиха Нов български университет под ръководството на г-жа Любка Стоименова. 🪟Домакините бяха организирали обиколката с голямо удоволствие и навсякъде нашите ученици бяха посрещнати от университетски преподаватели, които им разказаха интересни неща.🎥🎞🎬След като гледаха репетиции в учебната театрална зала и в университетския театър, Ломоносовци останаха най-дълго в Радио- телевизионния център, където студентите се обучават да правят филми, анимация, записи, озвучаване и радио предаване. При обиколката си в библиотеката, научиха, че има инициатива, наречена Библиотека за ученика – вземи и върни, където ученици в гимназиален етап на обучение могат да станат редовни читатели, наравно със студентите от университета, да взимат книги, да слушат аудио записи и да гледат филми. Ломоносовци останаха доволни от осъществената инициатива и споделиха, че са впечатлени от това, че всички с които се срещнаха в НБУ – преподаватели и студенти вършат работата си с голямо желание.🧡
……………………………………………………………
Магията на театъра
Учениците от клуб Театър на английски език останаха впечатлени от постановката Бурята/The Tempest от Уилям Шекспир, която гледаха в Народния театър „Иван Вазов“ на 20 декември 2022 г., заедно с ръководителя си, г-жа Стоименова. Режисурата, сценографията и художественото осветление на пиесата са дело на изтъкнатия световен театрал, Робърт Уилямс, който е включил движение, скулптура, музика и ефекти на сцената. Нашите зрители потънаха в сценичното време и пространство и си тръгнаха емоционално заредени от магията наречена театър.