НПГПТО „Ломоносов“ с 2 статуетки „Арлекин“

       С шест номинации и две статуетки „Арлекин“ се отличи НПГПТО „Ломоносов“ на юбилейното пето издание на фестивала за детско и младежко медийно изкуство, който се проведе от 15 до 19 юни 2016 г. във Варна. „Светът в моите очи“ бе мотото на фестивала, който е в подкрепа на титлата на Варна за Европейска младежка столица 2017.

       Да гради мостове между България и младите хора по света чрез творчество и родолюбие, да стимулира детската и младежка фантазия към създаване на оригинални филми, телевизионни предавания, репортажи, интернет медии и радиопредавания, включващи всички жанрове – това е благородната мисия на „Арлекин“ .

    

   Тази година фестивалът придоби международен статут с изцяло обновено жури – не детско, а професионално, с интернационален състав.

       Във фестивала взеха участие над 40 игрални филма на деца и младежи от България, Полша, Грузия и българските общности в Испания, Сърбия, Ливан.

       Номинациите бяха за различни жанрове: игрален, документален, исторически филм, репортаж, учебен сайт и радиопредаване, а също и в категориите: сценарий, режисура, операторско майсторство, монтаж и актьорско майсторство.

       НПГПТО „Ломоносов“ се представи с 14 филма, 2 репортажа и 1 радиопредаване, реализирани от ученици от 10, 11 и 12 клас. Двама от тях получиха номинации за актьорско майсторство: Ники Даданска от 12 Е клас (за женска роля във филма „Гласове“) и Димитър Караколев от 12 Г клас (за мъжка роля във филма „Зомби“).  Номинация за сценарий получи филмът „Виктория“ на екип от 10 Г клас, а за режисура – филмът „Гласове“, заснет от ученици от 12 Г и 12 В клас.

       От номинираните филми за операторско майсторство награда „Арлекин“ получи филмът „Последна забивка“ със сценарист и режисьор Стефан Замфиров и оператор Константин Адамов от 10 Г клас.

       Наградата за документален филм спечели „Бункерите под София“ на единадесетокласниците Валентин Цветанов и Калин Христов .

       Пътуването на учениците до Варна за участие във фестивала се осъществи с безплатен вагон, осигурен от БДЖ, а престоят им в Гранд хотел Варна  - чрез спонсорството на Nu Boyana Film Studios, за което изказваме нашата сърдечна благодарност и се надяваме на бъдеща съвместна работа за реализиране на мечтите на младите ломоносовци.[ Обратно към новините ]