Европейски ден на езиците

Денят на европейските езици беше отбелязан в Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М.В.Ломоносов“. Учениците от 8 „в“, 8 „г“, 9 „в“ и 9 „д“ клас се включиха в надпревара за изработването на най-добра презентация на английски език за Европейския ден на езиците, която включва любопитни факти за езиците в Европа.

Учениците изготвиха презентациите си индивидуално, по двойки или по групи. Жури от учители по английски език избра най-добрите презенации, по една от всяка паралелка. Наградата е презентацията да бъде публикувана на страницата на НПГПТО „М. В. Ломоносов“ във фейсбук. НПГПТО „М. В. Ломоносов“ участва в конкурса „Европейски ден на езиците в България“, организиран от ЦРЧР и eTwinning.

Победителите са:

  1. От 8 „в“ №26
  2. От 8 „г“ №5
  3. От 9 „в“ Екип в състав: №5, №6, №16, №20
  4. От 9 „д“ Екип в състав: №26, №15, №25, №3 и №24

Ученикът от 9 „б“ клас №3 изготви постер по темата.

Европейският ден на езиците се чества всяка година на 26 септември в продължение на вече 20 години. 26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която беше обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа и да се подчертае огромната стойност на културното многообразие в най-стария континент.

В началото на 21-ви век всички европейски граждани живеят в многоезична среда. В ежедневния си живот гражданите са в досег с много езици, например в автобуса или влака, чрез телевизията, радиото и вестниците, или дори чрез съставките на продукт в магазина.

Според данните от проучаванията в Европа има около 225 местни езика. Петте езика, които са най-разпространени според броя на хората, за които те се явяват майчини, са руски, немски, английски, френски и италиански. В повечето европейски държави обаче се използват ежедневно повече от един език. Изключения са малки държави като Лихтенщайн и Ватикана, но дори и на тези места се употребява втори език. Федерална Русия има най-много езици на територията си, като броят варира от 130 до 200, в зависимост от критерия. Някои регионални езици и езици на малцинствата имат статут на официални като например баски, каталански и галисийски в районите на Испания, където те се говорят. Уелският език е със специален статут в Обединеното кралство, както е и фризиански в Холандия и саамските езици в Норвегия, Швеция и Финландия.

Поради притока на хора от целия свят Европа е станала изключително многоезична. В Лондон например се говорят над 300 езика в домашни условия. В повечето други големи европейски градове, броят на родните езици на учениците там лесно достига до 100-200. Най-популярни са арабски, берберски, кюрдски, хинди, панджаби и китайски. Много от тези езици обаче се говорят от малък брой хора и тяхното бъдеще е застрашено.

Учените са установили, че поне половината, ако не и повече от световните езици ще изчезнат през този век. Даден език може да бъде изгубен между две поколения, ако децата не се отглеждат, говорейки на него. Много са причините за отказване от език, като например най-популярната причина – икономическо и културно надмощие на по-влиятелен и по-престижен език. Каквато и да е причината, резултатът е един и същ – загубата на уникален ресурс.

Има нужда от повишаване на знанията и разбирането на разнообразието от езици в Европа. Има нужда от пораждането на по-голям интерес и любопитство към езиците. Има нужда от увеличаване на езиковата толерантност в и между нациите. Езиковото многообразие е важно средство за постигане на разбирателство в отношенията между хората и запазването на културното европейско богатство.

 

9б – победител      9д – победител

8г – победител    8в – победител